Sağlık Orucu

nedir?

Sağlık orucu dinsel motifleri olmayan, kişinin bedenini, ruhunu ve zihnini arındırdığı bir sağlık metodudur. Tarihi insanoğlunun tarihi kadar eski olmasına rağmen, sağlık orucu yüzyıllar boyu insanların büyük çoğunluğu tarafından bilinmemiştir.

19. yüzyılın sonlarına doğru Amerika’da Dr. Tanner ve Dr. Deweys tarafından yeniden keşfedilen sağlık orucu Amerika, Almanya ve Rusya’da bilinen ve sıkça uygulanan bir yöntemdir. Uyguladığımız sağlık orucu metodu hem Almanya’da hem de dünyada bu derin sağlıklandırma yönteminin tanınmasında önemli bir rol oynamış olan Dr. Otto Buchinger (1878-1966) tarafından geliştirilmiştir.

zaza yurtsever türkiye'de sağlık orucu

Türkiye’de Sağlık Orucu

Buchinger Sağlık Orucu, Türkiye’de ilk kez ve sadece Uzm. Psikolog Zaza Yurtsever ve Prof. Dr. Yunus Yavuz tarafından uygulanmaktadır. Oruç, şehir yaşamından uzak, doğa içinde bir merkezde 15-20 kişilik gruplar halinde uygulanır. 7 gün süren bu sağlık kampında katılımcılar sadece su ve bitki çayıyla beslenirler.

Sağlık orucu sırasında bedene alınan günlük kalori miktarı 250 kaloriyi geçmemelidir. Beden ancak bu durumda dış beslenme modundan iç beslenme moduna geçer ve depolarından beslenir. Sabahları içilen bir bardak taze meyve suyu ve akşam içilen bir kase sıcak sebze suyuyla kişiler bu 250 kaloriyi alırlar. Kamp programı, Prof. Dr. Yunus Yavuz’un tıbbi denetimi ile beraber Zaza Yurtsever tarafından yönetilen beden farkındalık meditasyonları, grup hipnoz seansları, grup terapileri ve uzun doğa yürüyüşlerini içerir.

Sağlık Orucunun Faydaları

Sağlık orucu yapan insanlar bedensel, ruhsal ve zihinsel olmak üzere bütünsel bir arınma yaşarlar. Kişilerin tat alma duyuları hassaslaşır. Dil üzerinde biriken toksinlerin atımıyla birlikte başlayan bu süreçte, katılımcılar içtikleri her şeyin tadını çok daha iyi alırlar. Özellikle sigara kullanan insanların tat alma duyuları çok daha belirgin bir şekilde geri gelir. Aynı şekilde görme duyusu da gelişir. Bunun yanı sıra kişilerin içsel bakışları da keskinleşir. İçsel bakışın keskinleşmesiyle de insanlarda geleceğe yönelik yeni perspektifler oluşur. Bir haftalık sağlık orucu sürecinde koku alma duyusu da hassaslaşır. Bu, beraberinde birçok yoğun duyguyu da getirir. Çünkü koku alma duygusu tahminimizin çok daha ötesinde duygularımızı belirler.

Bedenimizdeki en büyük organ olan cildimiz de sağlık orucu sürecinde hassaslaşır ve gençleşir. Sağlık orucuyla tamamen yenilenen cilt artık suyun, havanın, toprağın ve güneşin tadını çok daha iyi çıkarmakla kalmaz, ona bakım yaptığınız ürünleri de çok daha iyi değerlendirir. Sağlık orucu yalnızca sağlık için değil, aynı zamanda da güzellik için son derece etkilidir. Bu sebeple, son yıllarda özellikle anti-aging alanında yaygınlaşmıştır. Sağlık orucunda beden bir taraftan biriktirdiği zehirlerden ve yağ depolarından arınırken, bir taraftan da bağışıklık sistemi güçlenir. Kişiler hiçbir şekilde açlık hissetmedikleri gibi, performansları artar.

zaza yurtsever sağlık orucu faydaları