Çift Terapisi

nedir?

Çift terapisinin en belirgin özelliği, terapistin kendisini çiftin sorunlarını çözen bir uzman olarak görmemesidir. Terapist burada çiftlerle ilişkideki değişim sürecini yönlendiren ve çifte eşlik eden bir moderatör rolü üstlenir. Bu süreçte, ilişkideki sorunların karşılıklı etkileşim kalıplarından kaynaklandığını ve problemlerden hiçbir partnerin tek başına sorumlu olmadığını vurgular.

Terapist, her iki tarafla da güvene dayalı bir ilişki kurmaya özen gösterir ve çiftin duygularını ve ihtiyaçlarını açıkça ifade edebileceği bir ortam yaratır. Terapist, iletişimdeki engelleri ortadan kaldırarak yanlış anlaşılmaları çözmeye yardımcı olurken, taraf tutmadan süreci yönetir. Çift terapisinin önemli hedeflerinden biri, partnerlerin özerklik ve sorumluluklarını geliştirmelerini sağlamaktır. Böylece partnerler uzun vadede sorunlarını kendi başlarına çözebilme ve mutlu bir ilişki sürdürebilme kapasitesine sahip olurlar.

zaza yurtsever çift terapisi faydaları

Çift Terapisinin Avantajları

Çiftler bir kriz içinde olduklarında, öfke, hayal kırıklıkları, incinme ve üzüntü gibi yoğun duygular yaşar. Terapist, bu duygu karmaşasına rağmen sorunlu olan konuları yapıcı bir şekilde ele almaya yardımcı olur. Terapist, konuşma sırasında sakinliği ve soğukkanlılığı koruyarak çiftlerin bir araya gelebileceği yapıcı bir çerçeve sunar. Ayrıca, belirli konuşma teknikleriyle sohbeti yönlendirerek daha sakin bir ortam oluşturur ve duygusal açıdan yüklü bir konuşmayı daha dengeli bir hale getirir.

Terapist, bir dış gözlemci ve insan ilişkileri konusunda uzman olarak, çoğu zaman konuşmanın akışını yönlendirme ve değişim başlatma konusunda daha fazla otoriteye sahiptir. Ayrıca, çiftlerin durumu umutsuz gördükleri anlarda onlara umut aşılayabilir.

Çift Terapisine Ne Zaman Başvurulmalıdır?

Aşağıdaki sorunlarda çift terapisi kişilere faydalı olacaktır:

  • İlişki içerisinde tartışmaların şiddetlendiği ve iki tarafın da nasıl devam edebilecekleri konusunda bir yol bulamadığı çatışmalar ve krizler.
  • Taşınma, göç, çocukların evden ayrılması ve doğum gibi çifti sıkıntıya sokan durumlar.
  • Taraflardan birinin ya da her ikisinin sadakatsizliği.
  • İlişkide fiziksel ve ruhsal şiddet.
  • Partnerlerin ayrılması ya da boşanması.
  • Taraflardan birinin fiziksel ya da ruhsal hastalığının ilişki sorunlarını şiddetlendirmesi ya da ilişkiyi zorlaması.
  • Çiftlerin birbirlerine yabancılaşması ve ilişkiyi canlandırma yolları araması.
zaza yurtsever cift terapisi ne zaman yapılmalı